Alfavet Veterinärmottagning
Djurfrågan  

Veterinär Carola Axberg svarar på vanliga frågor kring djurs hälsa. Djurfrågan görs i samarbete med Kalmarposten.


[+] Visa alla svar [-] Dölj alla svar


Varför ID-märker och kastrerar alla sina katter? Måste man kastrera sin katt som alla säger, eller kan man låta den vara okastrerad?

Svar: De flesta kastrerar sina katter för att det är lättare att ha dem som sällskapsdjur då. De blir mer intresserade av husse och matte, håller sig mer på tomten och får en mindre önskan att slåss. Har du en innekatt kan du göra som du vill med kastration, men de flesta katter blir mycket oroliga på våren och sommaren när honkatterna börjar löpa. Hankatterna börjar också ofta att spraya urin på väggar och möbler.


Om du har en katt som du tänker släppa ut ska du absolut kastrera den. Det är ditt ansvar att se till att det inte föds oönskade kattungar som ingen vill ta ansvar för. Dessutom råkar okastrerade hankatter ut för många fler skador. En okastrerad hankatt hävdar ett stort revir och det går inte att hålla honom på tomten. Han kommer att vandra långt och kissa på grannarnas utemöbler och grannsämjan är i stor fara.


Har du en honkatt kan du ge henne p-piller istället för att kastrera henne, men det finns allvarliga biverkningar med långvarigt bruk av p-piller som du måste vara medveten om. En hankatt däremot måste du kastrera om du har tänkt släppa ut honom. 6 månader är en lämplig kastrationsålder för alla katter. Du kan i samband med kastrationen passa på att ID-märka katten. Detta är också viktigt att göra på en utekatt. Så om du inte tänker starta kattuppfödning rekommenderar jag dig varmt att kastrera katten.


//Carola

Gerbilhona(Ökenråtta) "gråter blod"

Fråga: Det ser ut som om min gerbilhona gråter blod. Det kommer röda tårar från båda ögonen och pälsen runt ögonen är också rödfärgad. Annars verkar hon må bra. Hon äter och dricker som vanligt. Vad kan det vara för fel på henne?


Svar: Det finns ett ämne i tårvätskan som heter porfyrin och som är rödfärgat och detta kan missfärga pälsen och rödfärgar tårarna. Det som verkar vara problemet är att hon producerar för mycket tårar och detta kan bero på flera olika saker. Stress är en vanlig orsak till ökad tårproduktion, likaså kan en dålig miljö i buren göra ögonen irriterade och rinnande. Det är därför mycket viktigt att se över miljön i buren. Är buren tillräckligt stor? Är det ett bra bottenströ i buren? Är det flera inivider i buren som kanske inte kommer överens.


Om ögonen fortsätter att rinna kan det till slut bli såriga eksem på nosen som kräver medicinsk behandling. Men med en miljöförändring kommer man nästan alltid till rätta med problemt med rinnande ögon.


//Carola

Hund luktar illa i munnen

Fråga: Jag har en JackRussel-tik som luktar illa ur munnen. Jag har försökt borsta hennes tänder men jag tycker det är svårt för hon sitter inte still. Går det att lära henne att hon måste borsta tänderna eller kan jag rengöra dem på något annat sätt?


Svar: Att hunden luktar illa ur munnen kan ha flera orsaker. Under unghundstiden byts mjölktänderna ut mot permanenta tänder. Om en mjölktand inte lossnar som den ska kan det leda till problem för hunden. Matrester kan fastna mellan tänderna och ge upphov till inflammerat tandkött. Mjölktänderna måste tas bort för att inte bettet ska bli permanent snett.


Den absolut vanligaste orsaken till dålig lukt är dock att hunden har tandsten, vilket är en hård beläggning på tänderna som orsakas avbakterier i munnen som fastnar på tänderna och sedan förkalkas. Man skiljer på salivsten som sitter på den synliga delen av tanden och serumsten som bildas under tandköttskanten. Serumstenen är mörkare till färgen och sitter mycket hårt fast på tanden och kan vara svår att ta bort på egen hand. Om man inte avlägsnar tandstenen från tänderna kan hunden så småningom drabbas av tandlossning och djupgående infektion i tanden, vilket kan leda till mycket smärta för hunden.


Det går att lära hundar att borsta tänderna, och oftast går det lättare än man tror. Det krävs bara lite tålamod. Det är bra om man använder en hundtandkräm med enzymer i och försöker borsta tänderna varje dag. Det är också bra för munhygienen om hunden tuggar på ben eller hundtugg som finns i en mängd olika varianter. Det finns t o m speciella hundfoder som minskar uppkomsten av tandsten.


//Carola

Kanin med svullnad på kinden, tandproblem?

Fråga: Min kanin har en svullnad på kinden som känns hård. Den verkar inte ha ont men den har slutat äta sitt hö och morötterna och vill nu bara ha pellets. Hon är 2 år gammal och är bara inomhus i bur.


Svar: Din kanin kan ha problem med tänderna, så jag tycker att du ska kolla upp det så fort som möjligt. Alla tänder i kaninens mun växer hela livet. Om tänderna blir förväxta pga. för dåligt slitage så kan även rötterna börja växa. Det som kan hända är att rötterna kan växa genom käkbenet och ge en hård förändring i skelettet. Det kan också bildas bölder som har sitt ursprung i tandproblem. Ofta är dessa kaniner blöta på haka och hals för att saliven rinner.


Med hjälp av röntgen kan man se om rötterna är för långa, och ju fortare man åtgärdar problemet desto lättare är det att rätta till. Man måste söva kaninen för att göra en ordentlig undersökning av munnen. Det viktigaste för att undvika detta är att ge kaninen mycket hö och pinnar att gnaga på. Tänderna behöver en fiberrik kost för att tänderna ska slitas korrekt.Grönsaker av varierande sorter bör ges varje dag. Pellets ges framförallt till dräktiga och digivande honor samt växande individer. Den vuxna kaninen behöver endast lite torrfoder, och man bör helst undvika feta fröblandningar.


//Carola

Dåligt humör efter löpen, skendräktighet?

Fråga: Min tik blir alltid på dåligt humör när hon har löpt, och får jättemycket mjölk i juvret. Det är svårt att träna med henne då, för hon vill helst inte göra någonting. Normalt tränar jag agility med henne 1-2 dagar i veckan. Finns det något man kan göra så hon blir gladare efter löpen?


Svar: När en tik har löpt färdigt så startar kroppens äggstockar att producera ett dräktighetshormon som kallas progesteron, oavsett om hunden blivit parad eller ej. Från hypofysen börjat samtidigt ett hormon som heter prolaktin att utsöndras. Detta hormon stimulerar till mjölkproduktion i juvret men påverkar även tikens modersinstinkter. Man kallar detta tillstånd för skendräktighet då hunden tror att hon är dräktig fast hon inte är det. En del hundar är mer känsliga för dessa hormoner än andra och därför varierar graden av skendräktighet mellan olika tikar.


De flesta hundar löper 2 ggr per år. En del raser löper bara en gång per år och en del 3 ggr per år. Har man en hund som löper ofta och påverkas starkt av sina hormoner så kan det bli påfrestande i längden. Många tikar hittar ett gosedjur eller en pipleksak när de är skendräktiga som de vårdar ömt i tron att det är deras valp. De flesta hundarna får också rikligt med mjölk I juverraderna. För att förhindra att tiken löper kan man antingen p-spruta henne eller kastrera henne. Om man väljer att ge hunden p-sprutor ska man vara medveten om att det finns biverkningar med detta. Det finns en liten ökad risk för livmoderinflammation och juvertumörer. Så man får ställa fördelarna med sprutan mot nackdelarna. För att motverka prolaktinets effekter hos en tik som löper kan man ge hunden en medicin under skendräktigheten som gör att mjölkproduktionen avtar och hon blir sig själv till humöret igen.


//Carola

Bli av med (katt)loppor

Fråga: Min katt som är en utekatt har fått loppor, och flera i familjen har fått bett på kroppen. Nu har jag hört att det inte går att få bort kattloppor utan att sanera hela huset. Vi har behandlat katten med frontline och städat hela huset. Är det sant att vi inte kan bli av med lopporna?


Svar: Det är av stor betydelse vilken typ av loppor som din katt har kommit hem med. Det är inte bara kattloppor som trivs på katter. Även kanin-, rått-, igelkott- och fågelloppor är vanligt förekommande. Det som skiljer kattlopporna från de övriga lopporna är att kattlopporna trivs mycket bra hemma hos oss. De suger blod på katten, lägger ägg i skrymslen och springor, och förökar sig i snabb takt. Detta gör att lopporna snabbt blir fler och fler. De loppor som inte är kattloppor kan suga blod på oss och på katterna, men de kan inte föröka sig hemma hos oss. Dessa loppor är därför mycket lättare att bekämpa. Därför är det viktigt att man fångar in och artbestämmer några av lopporna. Då vet man bättre hur man ska åtgärda problemet. Skulle det röra sig om kattloppor måste man behandla katten både med loppdödande medel och med ett medel som gör att lopporna blir sterila. På detta sätt kommer loppkolonin sakta men säkert att dö ut. Miljöbehandling är också en del av åtgärden vid kattloppsinvasion och vid stora problem kan man få ta hjälp av Anticimex.


//Carola

Hälta hos valp, växtvärk?

Fråga: Min hund är 7 månader och har fått ont i sitt skelett. Hon är halt efter att hon har lekt med grannens hund. När hältan försvann i frambenet efter några veckor började hon halta på ett bakben istället. Är det detta som kallas för växtvärk?


Svar: Ja, din hund har sannolikt drabbats av panosteit som är en inflammation som drabbar de långa benen i kroppen. Det är i första hand storvuxna hundraser som drabbas och de kan drabbas när som helst under hundens tillväxtperiod. Lårben, underben, överarmsben och underarmsben är de vanligast drabbade benen eftersom de ska växa förhållandevis mycket under en kort period. Sjukdomen ger vanligtvis upphov till hälta och nedstämdhet. En del hundar kan få riktigt ont i sina ben och måste behandlas med smärtstillande och antiinflammatoriska medel. Även om hunden är halt på ett ben har den nästan alltid ont i flera ben. Den vanligaste utvecklingen avsjukdomen är att hunden haltar i 2-3 veckor på ett ben efter ansträngning och/eller vila. Därefter kan hunden bli halt på ett annat ben i några veckor. För vissa hundar kan problemet med vandrande hälta bli en segdragen historia. Alla hundar tillfrisknar från panosteit utan bestående men, och det kan vara svårt att förutse hur länge hältan ska bestå. Man får se över foderstaten på hundar med panosteit och ta det lugnt med ansträngande aktiviteter tills inflammationen lagt sig. För den kommer att gå över.


//Carola

Hundar och nyår

Fråga: Min hund är väldigt skotträdd och tycker det är mycket jobbig med nyår. Jag har gett henne lugnande medel nästan varje år, men jag tycker de har dålig effekt. Kan man göra något annat för att lugna ner henne inför nyår?


Svar: Många hundar befinner sig i samma situation som din hund, men det finns tyvärr ingen patentlösning för en hund med skotträdsla. Man får pröva sig fram från fall till fall. Om du har använt lugnande medel som du inte tycker fungerar så bra, kan det bero på att det är fel sort eller fel dos till just din hund. Man måste prova ut en lämplig dos till varje hund innan nyåret kommer. Det viktigaste vapnet är olika former av beteendeträning för att långsiktigt få bort problemen med hundens rädsla. Det finns en mängd olika träningsmetoder för detta. Brukshundsklubben där du bor känner säkert till någon duktig instruktör eller hundpsykolog som kan hjälpa dig.


En bok som man själv kan läsa för att bättre förstå varför hundar blir skotträdda och vad man kan göra åt det är Memea Molins bok ¡±Undvik skotträdsla¡±. Ofta gäller det att inte göra så stor affär av smällandet utan få hunden att fokusera på något annat istället och inte förstärka obehaget. Musik och aktiviteter kan tex hjälpa till att distrahera hunden. Många använder sig av feromoner med gott resultat, sk DAP, som gör att hunden känner mindre obehag av bla nyårsljud. Det är inte tillräckligt för alla hundar, men de hundar som ännu bara känner obehag av nyårsfirandet kan användandet av DAP förhindra att obehaget utvecklas till panisk rädsla. Om man har möjlighet så kan man försöka tillbringa nyåret på en avlägsen plats långt från smällande raketer.


//Carola

Skötselråd för Gerbil (ökenråtta)

Fråga: Jag funderar på att skaffa en ökenråtta till min dotter. Är dessa svåra att sköta?


Svar: Denna lilla gnagare kommer från Mongoliet. I det fria bor de i hålor i marken och är indelade i familjegrupper. De är duktiga grävare och gnager på det mesta. De är fredliga, aktiva, sociala och lätthanterade djur som är både natt- och dagaktiva. Vanligtvis blirde 3-4 år gamla. I fångenskap bör man ha minst 2 gerbiler tillsammans. De bör introduceras som unga för att inte slagsmål ska uppstå. Det är praktiskt att köpa ett ungt syskonpar. De ska ha fri tillgång på pellets avsedda för gerbiler. Fröblandningar ges i mindre mängd då de annars kan bli överviktiga. Därutöver fodrar man dagligen med små mängder färsk frukt, grönsaker,bröd, ost, pasta mm.


Då tänderna växer hela livet skall de ges tillgång till grenar eller rötter att gnaga på. De ska alltid ha tillgång till friskt vatten i vatten flaska. Det bör finnas ett bo i buren samt saker att klättra på och undersöka. Glöm inte att detta är ett nyfiket djur. Bottenmaterialet i buren bör vara av spån eller papperspellets i riklig mängd, så de kan gräva gångar i det. De behöver också hö eller halm som de kan bygga bo av. Tomma toalettrullar är också roligt att tugga sönder och använda till bobygget.


En skål med sand att bada i bör finnas för att de ska kunna hålla pälsen ren, samt ett stort hjul att springa i. Om hjulet är förlitet kan de lätt skada sin långa svans. Alla rekommendationer är till för att i möjligaste mån efterlikna djurets miljö i det vilda. Buren måste ha ett mått där golvytan är minst 0,12 m2, där minsta höjd är 20 cm och kortaste sidan på buren är minst 25 cm. Har man flera gerbiler i samma bur måste varje djur ha minst 0,06 m2 golvyta.Ju större bur man har desto lättare är det att hålla en god miljö och djuren friska och glada.


//Carola

Giftiga växter för katter?

Fråga: Jag har en katt som älskar att tugga på blommor. Nu inför jul undrar jag om det finns några särskilda blommor som hon inte bör tugga på? Finns det är några blommor som är speciellt giftiga för katter?


Svar: Det finns många växter inomhus som är giftiga för katter. Men alla ger inte upphov till allvarlig förgiftning utan har bara en lokaltirriterande verkan. Det är också av betydelse hur mycket av växten som katten ätit. Symptom på förgiftning är vanligen salivering, kräkning och diarr¨¦. Det är inte så ofta vi ser allvarliga förgiftningsfall på katter som ätit växter, men misstänker man att katten kan vara förgiftad ska man uppsöka veterinär.


De giftigaste krukväxterna vi har är nerium (oleander), änglatrumpet och julros som innehåller gifter som kan ge hjärtrytm-rubbningar,kramper och andningspåverkan. Det finns flera liljor som är mycket giftiga och kan ge allvarliga njurskador, men det är ofta utomhusväxter, tex tidlösa och klänglilja. Då många av liljorna är giftiga skulle jag undvika dessa inomhus om jag har en växtätande katt. Mönjeliljan (klivia) däremot har gifter i låg koncentration så det är sällan aktuellt med svår förgiftning av klivia. Julstjärnan har en irriterande växtsaft men ger inte upphov till allvarlig skada. Hyacint, amaryllis, azalea, cyklamen, hortensia och mistel räknas till de mindre giftiga växterna. Men de är fortfarande giftiga om katten får i sig mycket av växten.Du kan odla ofarligt kattgräs i kruka och ställer du det lättåtkomligt minskar risken att katten tuggar på något giftigt.


//Carola

Sköldkörtelproblem hos hundar

Fråga: Jag har en 7 år gammal cockerspanieltik som fått fel på sin sköldkörtel och jag har börjat ge henne medicin men jag tycker inte att hon blir piggare. Pälsen är också jätteful fortfarande. Ska man byta medicin till henne?


Svar: När sköldkörteln producerar för lite hormoner så reagerar kroppen på flera olika sätt och symptomen kan variera från hund till hund. Det man kan se på hundarna är ofta trötthet, päls- och hudproblem,övervikt, uteblivet löp, hälta, infektioner, långsam hjärtfrekvens mm. Ibland kommer symptomen så smygande att man ofta upplever det som omhunden bara blivit gammal och trött. Med ett blodprov kan man mäta halten av sköldkörtelhormoner i kroppen, och är de för låga så sätter man in hormontabletter som man får ge hunden resten av livet.


Man bör kontrollera att blodvärdena ligger på rätt nivå varje år så man ser att man ger hunden rätt dos av medicinen. Det kan ta 1-2 månader innan man märker någon förändring på hunden så man får vänta ut effekten av medicinen när man nyligen startat en behandling. Det första man märker är oftast att hunden blir piggareoch gladare.


Hud- och pälsproblem tar lite längre tid på sig att läka ut jämfört med många av de andra symptomen. Likaså kan övervikten vara ett stort problem som måste tas på allvar då det finns många sjukdomar som är starkt förknippade med övervikt. Det hjälper oftast inte att bara ge hunden hormontabletter för att få den att gå ned i vikt. Bantningsfoder och ökad motion måste också till för att hunden ska få tillbaka sin idealvikt. Om hunden har någon samtidig infektion måste man behandla även denför att hunden ska må bättre.


//Carola

Avmaska min hundvalp?

Fråga: Min hundvalp har blivit avmaskad flera gånger av uppfödaren innan jag köpte den. Är det meningen att jag ska fortsätta att ge den maskmedel flera gånger per år i framtiden också? Jag har inte sett någon mask i avföringen och hon är pigg och verkar frisk.


Svar: Den mask som man ser vanligast hos svenska hundar är spolmask. Hos hundvalpar är det extra vanligt med denna mask. Detta eftersom masken aktiveras i samband med dräktighet och överförs till valparna via både navelsträngen och mjölken. Spolmasken utsöndrar ägg med avföringen som är osynliga för blotta ögat. Äggen är väldigt motståndskraftiga och överlever både utomhus och inomhus i flera år. Så det är helt rätt att avmaska valparna mot spolmask.


Bland vuxna hundar räknar man med att 5-7 % har spolmask. Övriga inälvsmaskar hos hund är bandmask, piskmask, hakmask, lungmask, fransk och tropiskhjärtmask. En del av dessa maskar finns inte i Sverige och en del ser vi ofta hos importerade hundar. Men nu när vi reser mer med våra djur kommer vi säkert att i framtiden se fler maskar på våra hundar. Det är därför mycket viktigt med avmaskning innan man tar in hunden i Sverige efter en utlandsresa. Det är också krav på att man använderen viss sorts maskmedel när man varit utomlands för att vi inte ska få in dvärgbandmasken. Denna mask kan smitta till människor med allvarliga konsekvenser.


Rutinmässig avmaskning av vuxna hundar som inte reser utomlands är därför inte att rekommendera i dagsläget. Det bästa är att ta ett träckprov som visar om hunden har mask. Det finns ett träckprovspaket som heter kollamasken på apoteket som ger svar på frågan om hunden har mask eller ej. Fördelen är att man då får svar på vilken mask hunden har och därmed vet vilket medel man ska använda. Det är viktigt att vi använder rätt maskmedel i rätt dos för att inte göra maskarna resistenta.


//Carola

Husdjur och glykolförgiftning

Fråga: Jag har hört att det är farligt för hundar att dricka glykolblandat vatten. Vilka skador kan hunden få? Hur ska man göra om hunden fått i sig glykol?


Svar: Glykol, eller egentligen etylenglykol, smakar sött och smaken tilltalar både katter och hundar. Under vintern har vi ofta etylenglykolflaskor stående lättillgängligt i både garage och bilar. Det är därför inte helt ovanligt med glykolförgiftade djur, ofta hundar, under vintern. Det som är skadligt med glykolen är de ämnen som bildas när glykolen bryts ned i kroppen. Etylenglykol bryts ned till oxalsyra som kan fällas ut som salter, oxalater, i njurarna och skada dessa.


Man kan med ett urinprov se att hunden utsöndr aroxalatkristaller vid glykolförgiftning. Även pH-värdet i blodet förändras då oxalsyran gör så att blodet blir surt. Om du säkert vet att hunden druckit glykol ska du omedelbart uppsöka veterinär. Det är livsviktigt för hunden att den kommer under behandling så fort som möjligt. Vid tidigt insatt behandling kan man förhindra nedbrytningen av glykol genom att hunden får dropp som förhindrar nedbrytningen till oxalsyra och rättar till blodets pH värde. Hunden måste oftast få dropp i flera dagar innan den blir fullt återställd. Tänk därför på att alltid förvara glykolflaskor otillgängliga för både djur och barn.


//Carola

Ta med hunden utomlands

Fråga: Måste man fortsätta att vaccinera sin hund mot valpsjuka även när den blivit vuxen? Hur gör man med vaccination om man vill åka utomlands?


Svar: Namnet valpsjuka kan vara förledande, men även vuxna hundar kan drabbas av denna virussjukdom. Att den oftare drabbar valpar har att göra med att den ofta drabbar hundar med svagt immunförsvar. Det vi vaccinerar hundar mot idag är valpsjuka, hepatit, parvo och parainfluensa. Hundarna vaccineras vid 8 veckor, 12 veckor, vid ett års ålder och därefter varje eller vartannat år.


Hundar som skall åka utomlands vaccineras också mot rabies och leptospiros. Vid rabiesvaccination måste man ta ett blodprov efter 120 dagar som visar att hunden har fått ett tillräckligt skydd i form av antikroppar mot sjukdomen. Utan ett godkänt skydd kan hunden insjukna i rabies. Alla vaccinationer och blodprov måste föras in i ett pass som veterinären utfärdar för hunden. Först därefter kan man resa iväg med sin hund.


Sedan finns det flera saker att tänka på innan man kan ta med sig hunden tillbaka till Sverige. Bla ska hunden avmaskas mot rävens dvärgbandmask som är en farlig parasit för oss människor. Det är därför viktigt att följa de bestämmelser som finns vid resa med husdjur. Närmare information om utlandsresor kan du få från jordbruksverket och din veterinär.


//Carola

Rethosta hos hund.

Fråga: Min hund har fått en besvärande torr, retlig hosta. Mest irriterad blir han när han drar mycket i kopplet. Ibland kräks han upp sin mat också. Jag tycker inte att han verkar allvarligt sjuk men jag är orolig för hjärtfel.


Svar: Nu vet jag inte ålder eller ras på din hund men symptomen du beskriver kan tyda på att hunden drabbats av kennelhosta. Kennelhosta är ett samlingsnamn på flera olika infektioner av både virus och bakterier. Smittan är luftburen och hunden smittas lätt vid t.ex hundutställning eller i andra sammanhang där många hundar samlas under ett tak. Ibland sprider sig infektionen så att lunginflammation uppstår, men vanligast är att hunden hostar kraftigt i 1-2 veckor.


Hostan är skrällande och låter som om hunden satt något i halsen. Den kraftiga hostreflexen kan ibland göra så att hunden kräks i sambandmed en hostattack. I samband med en undersökning kan man också lyssna på hjärtat och lungorna så det ej är hjärtfel eller något annat som ger upphov till hostan.


Man kan behandla hunden med slemlösande och hostdämpande medel. Hunden bör hållas åtskild från andra hundar för att minimera smittspridning. Antibiotika behöver sällan ges. Men om hunden får feber bör man uppsöka veterinär igen. De som drabbas hårdast av kennelhostan är framför allt gamla och sjuka hundar samt valpar. Det finns ett vaccin som ger skydd i upp till 1 år. Idag är de flesta hundar vaccinerade mot kennelhosta så vi ser sjukdomen mindre ofta idag.


//Carola

Hundar och rävskabb

Fråga: Jag har en Border collietik som är 5 år och hon har haft klåda i 2-3 veckor. Hon biter sig på benen och kliar sig över hela kroppen. Jag har badat henne i ohyreshampo 2 gånger men det blir inte bättre. Nu har hon börjat tappa päls på öronen och kliar sig i öronen också. Kan hon ha öroninflammation?


Svar: Jag tror att det är stor risk att din hund kan ha drabbats av rävskabb. Rävskabb är ett sorts kvalster som lever i och på huden,och hundarna smittas oftast i naturen där rävarna tidigare har varit och kliat av sig lite kvalster mot träd och buskar. Den gräver gångar i huden där de lägger sina ägg. Klådan som uppstår är oftast en form av allergi mot kvalstren. Hundar reagerar med olika stark klåda beroende på hur stark den allergiska reaktionen är. Ofta kliar det mest på ben, armbågar bröstkorg och öron. Efter dagar/veckor börjar huden få hudförändringar med skorpor och sår och tappa sin päls.


För att ställa diagnosen kan man skrapa på huden och i mikroskop leta efter dessa kvalster. De är 0,2 mm stora och rör sig långsamt på korta ben. Man kan också ta ett blodprov som man skickar till ett laboratorium för att leta efter antikroppar mot rävskabb. Med detta prov kan man upptäcka antikroppar först 2-3 veckor efter att hunden blivit smittad. Behandlingen består av ett receptbelagt preparat som man droppar på huden på hunden 2 eller 3 gånger. Ibland får man också ge klådstillande tabletter om klådan är för svår.


//Carola

Kanin med rinnande ögon, kaninpest?

Fråga: Min kanin har plötsligt blivit dålig med rinnande ögon och svullna ögonlock. Det är en utekanin så jag är orolig för kaninpesten. Kan man behandla kaninen på något sätt?


Svar: Kaninpesten är en virussjukdom som sprids framför allt via loppor och myggor som tidigare har sugit blod från ett infekterat djur och på såsätt "planterar" smittan direkt i huden på kaninen. Men den kan även smitta via direkt kontakt. Kaniner som hålls utomhus i bur har störst risk att smittas. Viruset sprids i huden och de första tecknen på sjukdomen är svullna ögonlock och rinniga ögon, sedan svullnar öronlappar, nos. Ögonlocken svullnar ofta så mycket att kaninen blir blind. De svullnar först där huden är som tunnast. De sitter oftast och hänger i buren och kan också ha problem med hosta.


Tiden från smitta till insjuknande (inkubationstiden) varierar mellan 5 och 14 dagar. Vanligen dör kaninen 1-2 veckor efterinsjuknande. 90-95 % av de vilda kaninerna dör av sjukdomen och de som överlever kan bli kroniska smittbärare. Hos våra tamkaniner kan fler överleva men sjukdomen är plågsam och långdragen så det bästa för en kanin som drabbats av kaninpest är att den avlivas. På så vis kan man också minska risken för smittspridning.


Man kan skydda sin friska kanin mot kaninpesten genom att behandla den med loppmedel som håller lopporna borta, samt vaccinera den mot sjukdomen. Man kan ej vaccinera redan sjuka kaniner. Genom att ta in sin utekanin skyddar man den både från loppor, myggor och vilda kaniner, så det är också ett bra skydd mot sjukdomen. Tänk på att ej ta in foder till kaninen utifrån i sådana fall, utan förvara all mat inomhus också.


//Carola

Ömmande öron hos hund & katt

Fråga: Min hund har huvudet på sned och ömmar när jag tar honom på ena örat. Jag har köpt öronrens på apoteket som jag har hällt ned i örat, men det blir inte bättre. Vad ska jag göra mer för honom?


Svar: Din hund har med största sannolikhet drabbats av en yttreöroninflammation, och jag tycker att du ska uppsöka din veterinär för att få mer hjälp. Alla hundar kan drabbas av detta men vi ser det lite oftare hos hundar med tunga, hängande öronlappar. Det produceras vax i hörselgången som ska skydda örat genom att fånga upp och transportera bort främmande föremål, samt hålla trumhinnan mjuk och smidig. I ett friskt öra transporteras vax och smuts uppfrån hörselgången och hamnar på öronlappens insida. En del hundraser har hår som växer nere i hörselgången. Håret kanorsaka att hörselgången täpps till och förhindra naturlig rengöring och luftning av örat.


Katterna däremot saknar hår i hörselgången och det är en av orsakerna till att katter inte har lika mycket öroninflammationer som hundar. Hörselgången är 5-10 cm lång och 4-5 mm bred beroende på ras. Hörselgången böjer sig i en vinkel så det finns en horisontell och envertikal del av hörselgången. Genom att använda öronrens kan man göra rent örat från vax om hunden har en överdriven produktion. Många gånger bildas det för mycket vax för att örat är irriterat ellerinfekterat, så den överdrivna vaxproduktionen kan vara ett tecken på att allt inte står rätt till i örat.


Örat kan infekteras med parasiter, svampar och bakterier. Öroninflammation kan också vara ett tecken på allergi, och det är viktigt att man tar reda på vad som är orsaken till inflammationen så man får rätt behandling.


//Carola

Kastrera min 2-åriga hanhund?

Fråga: Jag har funderat på att kastrera min hanhund som är 2 år gammal. Han är jättepigg och väldigt intresserad av tikar. Men många säger att det inte är bra för de blir så slöa och tråkiga om man gör det, och att de blir förändrade i humöret. Stämmer det?


Svar: Idag lever hundar relativt tätt inpå varandra med tanke på att vi bor i villaområden och i lägenheter med ganska många hundar samlade på en liten yta. Hanhundar kan bli väldigt stressade av sina hormoner. Speciellt när de känner att det luktar från en eller flera tikar som löper i grannskapet, men inte har möjligheten att följa sina instinkter. Detta kan leda till frustration, och ibland slår detta över i aggressivitet.


Hanhundar kan hoppa över höga hinder för att ta sig till grannens löpande tik 3 km bort. Om man kastrerar sin hund så blir hunden lugnare på så sätt att han bryr sig väldigt lite om löpande tikar och tappar till viss del önskan att slåss med grannens hanhund. Men hundar som är riktigt aggressiva på andra hundar blir inte så mycket bättre. Detta är ett inlärt beteende som måste brytas med beteendeträning. Man får inte en slö och tråkig hund bara för att man kastrerar den.


Många jakthundar kastreras och blir då många gånger bättre fokuserade på jakten. De flesta får däremot en ökad aptit, och man måste akta sig så att hunden inte blir för tjock. Blir hunden tjock får man däremot en slö och tråkig hund som inte orkar göra någonting. Men det beror mer på övervikten än på kastrationen.


//Carola[+] Visa alla svar [-] Dölj alla svar
Var ligger mottagningen?

ALFAVET ligger i centrala Kalmar i anslutning till Köpcentret Giraffen.

Vägbeskrivning >>Hur bokar jag tid?
Du kan boka tid via e-post eller telefon.

E-Post: bokning@alfavet.se
Telefon: 0480-37430

Copyright © 2008


ALFAVET | Verkstadsgatan 4 | 392 39 KALMAR


lebron james shoespaul smith shoesdior sunglassesmarc jacobs handbagslouboutin shoespandora braceletscheap designer handbagsbandage dressralph lauren polotory burch sale